FAQ

Hoe weet ik of mijn baby genoeg gedronken heeft uit de borst?

Dit is één van de meest gestelde vragen die ik krijg tijdens consulten. Vooral in de eerste weken na de geboorte. De vraag komt vaak van de moeder die borstvoeding geeft, maar ook geregeld van de vader van de baby. Soms gevolgd door de vraag hoeveel de baby nu precies gedronken heeft.

Anders dan bij flesvoeding weten we niet hoeveel de baby uit de borst heeft gedronken. Maar het is ook niet belangrijk om die hoeveelheid precies te weten, als de baby maar zo vaak en zo lang mag drinken als hij of zij wil. De baby bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel hij of zij wil drinken. De baby zal de ene keer meer uit de borst drinken dan de andere keer.

Uitgaande van een gezonde situatie is de borstvoeding klaar wanneer de baby effectief gedronken heeft en de borst zelf loslaat, langzamer gaat drinken of voldaan in slaap valt. Het is daarbij belangrijk dat de baby eerst één borst ‘leeg’ drinkt, voordat (eventueel) de andere borst aangeboden wordt.

De baby drinkt genoeg wanneer hij of zij voldoende plas- en poepluiers heeft, goed groeit (de baby valt na de geboorte eerst wat af), goed gedijt en tevreden is.

Ik heb kleine borsten. Kan ik wel genoeg melk maken voor mijn baby?

De meeste moeders zijn in staat zijn om voldoende melk aan te maken voor hun baby, ongeacht de grootte van hun borsten.

De grootte van de borsten heeft namelijk geen invloed op de melkproductie. Een moeder met kleine borsten kan in principe net zoveel melk produceren als een moeder met grote borsten. De grootte van de borst wordt bepaald door de hoeveelheid vetweefsel. Moeders met kleine borsten hebben waarschijnlijk minder vetweefsel dan moeders met grote borsten, maar niet perse minder klierweefsel.

Er is één medische uitzondering: onderontwikkelde borsten (hypoplasie). Er is dan in één of beide borsten onvoldoende melkklierweefsel aanwezig omdat de borst(en) niet goed ontwikkeld is (zijn). De mate van hypoplasie van de borst kan variëren van mild tot zeer ernstig. Sommige moeders met hypoplastische borsten kunnen daarom vaak toch gedeeltelijk borstvoeding geven.

Hypolasie van de borst is echter uitzonderlijk en komt slechts bij een klein percentage van de moeders voor. De meeste kleine borsten zijn dus prima in staat een baby te voeden.

Als ik een glaasje wijn wil drinken moet ik dan kolven en de melk weggooien?

Alcohol wordt na consumptie snel in het bloed opgenomen. Het bloed van de moeder stroomt in de borst vlak langs de melkproducerende cellen in de melkkliertjes. Op deze manier worden er stoffen vanuit het bloed opgenomen in de moedermelk. Zo komt de alcohol vrijwel direct na consumptie ook in de moedermelk terecht. Met andere woorden: als de moeder vlak voor het voeden alcohol heeft gedronken, drinkt de baby dus ook alcohol.

Alcohol in moedermelk is schadelijk voor de gezondheid van de baby. Een borstvoedende moeder is daarom bij voorkeur voorzichtig met de consumptie van alcohol.

Per glas alcohol duurt het ongeveer drie uur voordat de alcohol geheel uit het bloed en dus ook uit de melk is verdwenen. Bij twee glazen duurt het zes uur, bij drie glazen negen uur, etc. Hoe meer alcohol er gebruikt wordt, hoe langer het duurt voordat het uit het bloed en de melk is. Wanneer de alcohol in het bloed van de moeder is afgebroken kan zij de baby weer veilig voeden. 


Als de moeder wil voorkomen dat haar baby alcohol binnenkrijgt, kan zij voeden vlak voordat ze één glaasje wijn gaat drinken. Vervolgens voedt de moeder pas weer drie uur later, wanneer de melk weer alcoholvrij is.

Mocht de baby plotseling eerder willen drinken kan er reeds afgekolfde moedermelk uit de voorraad in de koelkast of vriezer gegeven worden.

De moeder kan ook vóór het drinken van het glaasje wijn melk afkolven. Deze melk kan dan aan de baby gegeven worden in de tijd dat er alcohol in het bloed en de melk van de moeder zit.


Melk die de moeder afkolft net nadat ze alcohol gedronken heeft bevat dus alcohol. Deze melk kan dan niet meer gebruikt worden. Het percentage alcohol neemt niet af in afgekolfde melk als deze wordt bewaard.